Her gün hem kişisel temizlik ve bakımımız için hem de çevremizin hijyeni için birçok temizlik ürünü kullanmaktayız. Sabun, deterjan, ev bakım ve hijyenik kağıt ürünleri günlük hayatımızın birer parçası haline gelmiş, düzenli olarak kullandığımız ürünlerdir. Sizce, bu ürünlerin kullanılmadığı bir gün geçirmek mümkün müdür? Elbette hayır, çünkü temizlik ve hijyen, sağlığımız açısından birincil öneme sahip konulardır.
Bugün dünyada halen birçok kişinin temiz suya ulaşamadığı veya yeterli hijyen koşullarına sahip olamadığı için sağlık sorunları yaşadığı düşünüldüğünde, temizliğin insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğu çok daha iyi anlaşılabilir.
Her gün kullandığımız bu ürünler hakkında doğru bilgilere ulaşmak için aşağıda yer alan sıkça sorulan soruların cevaplarını okuyabilirsiniz! Tampon, hijyenik ped, göğüs pedi, çocuk bezi ve benzeri ürünlerde kullanılan boyar maddeler sağlık açısından güvenli midir? Evet. Bu ürünlerin "Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ" kapsamında üretilmesi ve satılması, ürünlerin güvenliğinin yasal otoriteler tarafından onaylı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, tampon, hijyenik ped, göğüs pedi, çocuk bezi ve benzeri ürünlerin plastik kısımlarında kullanılan boyar maddeler, 29.12.2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği"nde belirlenen kriterlere uygun olmak zorundadır. Tampon kullanmak zararlı mı? Talimatlara uygun olarak kullanıldığı sürece hayır. Tamponlar kadınların adet dönemlerindeki kanamanın vajina dışına çıkmadan emilmesini sağlayan hijyenik ürünlerdir. Sosyal hayatı kolaylaştıran bu ürünlerin kullanımında da elbette her üründe olduğu gibi dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. “Toksik Şok Sendromu” (TŞS) bu hususlardan biridir. Bu sendromun ana nedeni, her üç kişiden birinde zarar vermeden yaşayan yaygın bir bakteri olan Staphylococusaureus'un bazı alt türlerinin kana salgıladığı toksinlerdir. Bu toksinlerin miktarı artınca bir şok oluşur. Nadiren de olsa ölümle sonuçlanabilir. Adet dönemi ile ilişkisi olan ve olmayan olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Adet dönemi ile ilişkili olan çeşidi genç ve sağlıklı kadınlarda, adet dönemi ile ilişkili olmayan TŞS ise her yaş ve cinsiyette görülebilmektedir. Adetle ilişkili olan TŞS’nin belirtileri şunlardır: • Yüksek ateş (39°C veya daha fazla) • Güneş yanığı lekelerine benzer, yaygın, kırmızı benekli lekelerin daha ziyade avuç içi ve ayak tabanında belirgin olarak görülmesi, • Hipotansiyon (sistolik kan basıncının 90 mm Hg’nın altına düşmesi), ayağa kalkınca bayılma veya bayılır gibi olma hissi, • Baş dönmesi, • Bulantı, kusma veya ishal, • Boğaz ağrısı, • Aşırı hassasiyet. Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda derhal tamponu çıkararak vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Adetle ilişkili TŞS öyküsü olan kadınlarda yeniden TŞS geçirme riski daha yüksektir. Bu hastalar tampon kullanmadan önce mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Tampon günde 4-6 defa (4-6 saatte bir) değiştirilmelidir ve tamponlar TŞS riskini azaltmak için pedlerle dönüşümlü olarak kullanılmalıdır. Kişisel hijyen de oldukça önemlidir. Tampon kullanımından önce ve sonra eller mutlaka temizlenmelidir/yıkanmalıdır.