divider
 
 

ÖNSÖZ

Sevgili Dostlar,

Dünyada ve Türkiye’de sektörümüze dair olan gelişmeleri ve faaliyetlerimizi siz üyelerimize aktarmak için hazırladığımız 2017 yılının ikinci e-bülteni ile sizlerleyiz.

Nisan ayı içerisinde üyelerimiz tarafından çok olumlu geri dönüşler aldığımız Rekabet Hukuku Semineri gerçekleştirdik. Katılım sağlayan tüm üyelerimize teşekkür ederiz.

KTSD uluslararası platformlardaki entegrasyonunda önemli bir aşama kaydederek AHP (ABSORBENT HYGIENE PRODUCTS) GLOBAL’e dahil oldu. AB ile uyum çalışmaları çerçevesinde kozmetik , deterjan, biyosidal ürünler; kimyasallar mevzuat ve uygulamalarına yönelik değişiklik çalışmalarının olduğu yoğun bir dönem yaşamaktayız. Gelişmeleri yakından takip ederek siz üyelerimizin katkılarıyla sektör görüşlerini ivedilikle iletiyoruz. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yapılan ziyaretlerde yetkililerle durum değerlendirmesi yapıp ve görüş alışverişinde bulunuyoruz.

Önümüzdeki dönem, paydaşlarımızdan Cosmetics Europe’un her yıl düzenlediği ve derneğimizin Yönetim Kurulu seviyesinde katılım sağladığı “Cosmetics Europe Week” başta olmak üzere önemli etkinlikler gerçekleşecek.

Bu sayımızda, geçen üç aylık dönemde yayınlanan , sektörümüzü ilgilendiren bir çok mevzuat değişikliklerini ve düzenlemelerini, çeşitli etkinlikler hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Bir sonraki e-bültenimizde görüşmek üzere, tüm üyelerimize sağlıklı, huzurlu ve mutlu zamanlar diliyorum, selam ve sevgilerimle…  

KTSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Melike Özener

 
 

MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ

Kozmetik Yönetmeliğine ilişkin kılavuz güncellemeleri Tİ&TCK tarafından yayımlanmaya devam ediyor.

En son yayınlanan kılavuzlar:

“Hizmet Sunumunda Yer Alan Kozmetik Ürünlere İlişkin Kılavuz Sürüm 2.0”,

“Kozmetik Ürün İhracat Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Kılavuz Sürüm 2.0”,

“Kozmetik Faaliyetleri Elektronik İşlem Süreçlerine İlişkin Kılavuz”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan kozmetik ürünler ile ilgili tüm kılavuzlara internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 30.11.2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Aerosol Kaplar Yönetmeliği”nde bazı düzenlemeler yapılarak “Aerosol Kaplar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” taslak olarak hazırlanmıştır.

Yönetmelik değişikliği taslağına buradan ulaşabilirsiniz.

Ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Viyana Sözleşmesi ve Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda 12/11/2008 tarihli ve 27052 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren “Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik” yürürlükten kaldırılarak, 1005/2009/AT sayılı Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Direktif ile uyum çerçevesinde “Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Yönetmelik” 7/4/2017 tarihli ve 30031 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Yönetmelik metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Ekonomi Bakanlığı tarafından, 9603.21.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda “diş fırçaları (takma damak fırçaları dahil)” tanımı altında sınıflandırılan eşyanın ithalatında son yıllarda artış olduğu ve yerli üretimin bu ithalattan ciddi zarar gördüğü ve ciddi zarar tehdidine maruz kaldığı belirtilerek, ithalatta korunma önlemlerine ilişkin mevzuat çerçevesinde, söz konusu eşyanın ithalatında korunma önlemi alınması için “İTHALATTA KORUNMA ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2017/2)” yayınlanmıştır.

Tebliğ metninine buradan ulaşabilirsiniz.

Sektörümüze dair mevzuat güncellemelerinden haberdar olmak için www.ktsd.org.tr adresini takip etmeye devam edebilirsiniz.  

 
 

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU MEVZUAT UYUMLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, kozmetik ve tıbbi cihaz mevzuatlarını AB regülasyonları ile uyumlaştırmaya devam ediyor. Kurum tarafından, Avrupa Komisyonu’nun 1223/2009 sayılı Kozmetik Tüzüğü’nü tadil eden 2017/237 ve 2017/238 sayılı Komisyon düzenlemelerine uyum amacıyla Kozmetik Yönetmeliğinde Ek III ve Ek VI’da değişiklik yapılacağı duyurulmuştur.

Kurum tarafından yayınlanan duyuruya ve eklerde yapılacak değişikliklere buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa Birliğinin mevcut tıbbi cihaz direktiflerinin (93/42/EEC, 90/385/EEC ve 98/79/EC Direktifleri) yerini almak üzere 5 Nisan 2017 tarihli ve 2017/745 sayılı Tıbbi Cihaz Regülasyonu ile 5 Nisan 2017 tarihli ve 2017/746 sayılı Vücut Dışında Kullanılan (İn vitro) Tıbbi Tanı Cihazları Regülasyonu, 5 Mayıs 2017 tarihinde AB Resmi Gazetesinde yayımlanmıştır.

Söz konusu regülasyonların AB müksetebatı uyumu kapsamında, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından uyumlaştırılarak ulusal tıbbi cihaz mevzuatı olarak da ayrıca yayımlanacağı, bu kapsamda ilgili regülasyonların tanımış olduğu geçiş süreleri dikkate alınmak suretiyle, ilgili tüm tarafların gerekli hazırlık ve çalışmaları yapmalarının büyük önem arz ettiği Kurum tarafından internet sitesinde duyurulmuştur.

İlgili duyuruya buradan ulaşabilirsiniz..

Avrupa Birliği tarafından 5 Mayıs 2017 tarihinde AB Resmi Gazetesinde yayınlanan tıbbi cihaz regülasyonlara buradan ulaşabilirsiniz..  

 
 

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU TARAFINDAN ÜRÜN DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı tarafından, tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlere ilişkin 2016 yılının son çeyreğinde (Ekim-Kasım-Aralık) gerçekleştirilen denetimlerde, piyasaya arz edilmiş, teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürünler tespit edilmiş ve bu ürünlere ilişkin idari yaptırımlar uygulanmıştır. Kurumun internet sayfasında yayınlanan, gerçekleştirilen denetim faaliyetlerine ilişkin verilere göre; denetlenen 491 kozmetik üründen 199’u teknik düzenlemelere aykırı, 211’i güvensiz ürün olarak bulunmuştur. Denetlenen 1325 tıbbi cihazdan ise 742’si uygunsuz, 61’i güvensiz ürün olarak bulunmuştur.

“Kozmetik Ürünlere İlişkin 2016 Yılı Dördüncü Çeyrek Denetim Verileri” raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

“Tıbbi Cihaz Ürünlerine İlişkin 2016 Yılı Dördüncü Çeyrek Denetim Verileri” raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bizler de KTSD olarak, doğru ve etkin denetimleri her zaman desteklemekte ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları yakından takip etmekteyiz.  

 
 

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BİYOSİDAL ÜRÜNLER DÜZENLEMELERİ

Biyosidal ürünlere ilişkin iş ve işlemler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından, 31/12/2009 tarihli ve 27449 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Biyosidal Ürünler Yönetmeliğine göre yürütülmektedir.

Bu kapsamda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından, Avrupa Birliği 528/2012/EU sayılı Biyosidal Ürünler Tüzüğünde bulunan bazı değişikliklerin ulusal mevzuata aktarılması ve işleyişte karşılaşılan sorunların giderilebilmesi için Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlanmıştır.

Taslak yönetmelik metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Biyosidal Ürünler Yönetmeliği hükümlerine yönelik Türkiye Halk Sağlığı Kurum tarafından Makam Oluru ile bazı değişiklikler ve uygulamaya yönelik açıklamalar yapılmaktadır. Yapılan düzenlemeler aşağıdaki gibidir:

Biyosidal ürünlerde bir veya birden fazla aktif madde kullanılması durumunda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından istenmeyen durumların bertaraf edilmesi veya en az birden fazla aktif maddeli biyosidal ürünler ruhsatlandırılırken uyulması gereken hususlara yönelik yayınlanan Kurum Oluru için tıklayınız. Bu Kurum Oluru’na açıklık getirilmesi amacıyla ikinci bir aktif maddenin kullanılmaması ile alakalı olarak yayınlanan Makam Oluru için tıklayınız.

2016/1179/EU sayılı AB Tüzüğü ile sınıflandırmaları değiştirilen rodentisit aktif maddeler içeren biyosidal ürünlerin genel halkın kullanımı amacıyla ruhsatlandırılmasının ve piyasaya arzının, genel halkın satın alabileceği şekilde satışa sunulmasının ve genel halk tarafından kullanımının durdurulması hususlarına yönelik alınan Kurum Başkanlığı Oluru için tıklayınız .

Söz konusu rodentisit aktif madde listesi için tıklayınız .

Biyosidal ürünler formülasyon şekillerini düzenleyen, WHO tarafından yayımlanan "Pesticide Specifications" kitabının yayınlanan üçüncü revizyonu ile bazı formülasyon şekilleri ve formülasyon şekline özgü spesifikasyon bilgilerinin değiştirildiği belirtilmiştir. Buna göre, bu yayına uymayan ürünlerin etiket örnekleri ve ruhsat belgelerindeki formülasyon şekillerinin durumu hakkında yayınlanan Kurum Oluru için tıklayınız .

WHO tarafından yayımlanan "Pesticide Specifications" kitabına buradan ulaşabilirsiniz.

Ön başvuruları uygun bulunup halen laboratuar işlemleri devam eden ürünler için, fiziksel parametreleri yönünden spesifikasyon belgelerinde makul bir aralıkta revizyon taleplerinin 03/07/2017 tarihine kadar Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na iletilmesi halinde, bir kereye mahsus olarak kabul edilmesine ilişkin Kurum Başkanlığı Oluru için tıklayınız .  

 
 

KTSD, EDANA TARAFINDAN OLUŞTURULAN AHP (ABSORBENT HYGIENE PRODUCTS) GLOBAL’E DAHİL OLDU

Hijyenik kağıtlar konusunda uluslar arası paydaşımız olan EDANA tarafından başlatılan ve derneğimizin de üyesi olduğu uluslar arası sektör ağı AHP (Absorbent Hygiene Products) Global, 3 Nisan'da İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk kez bir araya geldi. Derneğimiz iş yoğunluğu nedeniyle bu toplantıya katılım sağlayamamış ancak toplantıya katılan diğer ağ üyelerini bilgilendirmek amacıyla KTSD’yi ve temsil ettiği sektörü tanıtan bir sunu hazırlayarak EDANA’ya iletilmiştir.

AHP Global, bilgi ve kaynakları paylaşmak için bir platform sağlayarak emici hijyen ürünleri sektörünü temsil eden yeni kurulmuş bir endüstri dernekleri ağıdır.

Hijyenik kağıt ürünlerinin uluslararası temsilcisi olan EDANA tarafından başlatılan ağ, emici hijyen ürünlerinin üreticilerini temsil eden ulusal ve uluslararası çapta on endüstri derneğini bir araya getiriyor. Ağın üyeleri birlikte, dünya pazarlarının çoğunu kapsayan bebek bezleri, tamponlar, pedler ve yetişkinlik inkontinans bakım ürünleri üreticilerini temsil etmektedir.

EDANA ve INDA gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra Latin Amerika temsilciliğini yürüten bölgesel dernek CASIC’e ek olarak ağ, Çin, Fransa, Japonya, Rusya, Birleşik Krallık, Birleşik Devletler'deki ulusal dernekleri ve Türkiye’yi temsilen KTSD’yi bir araya getiriyor.

Cenevre'de yapılan ilk buluşmada AHP Global ağı, hijyen endüstrisindeki mevcut zorlukları tartıştı ve işbirliği fırsatlarını araştırdı. Bilimsel ve düzenleyici bilgilerin paylaşımına olanak tanımasının yanı sıra AHP Global, birleşik kaynaklar ve uzmanlık oluşturarak, ortak ve tutarlı yaklaşımlar ve pozisyonlar için olanak sağlayacak ve sanayi dernekleri arasındaki düzenli ve etkin ağ oluşturma konularında destek olacaktır.

AHP Global’da yer alan derneklere ve ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

KTSD REKABET HUKUKU EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KTSD tarafından, Derneğimiz yürütme kurulları ve ortak çalışma guruplarında faaliyet gösteren üyelerimizin rekabet kuralları ve bu kurallara uyum konusunda bilgilendirilmeleri amacıyla 20 Nisan 2017 tarihinde Elite World Hotel Taksim’de Rekabet Hukuku Eğitimi düzenlenmiştir.

Avukat Haluk Arı tarafından verilen eğitimde üyelerimize, Rekabet Hukuku’nun tarihçesi, Rekabet Kanunu’nun içeriği, Rekabet Kurumu hakkında bilgiler verildi. Rekabet Hukuku’na uyum kuralları çerçevesinde üyelerimizin resmi toplantılar sırasında, öncesinde ve sonrasındaki gayri resmi görüşmelerde dikkat etmeleri gereken hususlar, rekabet mevzuatına uygun davranışlar, rekabete ilişkin yürürlekteki mevzuata aykırı olan konu ve durumlar detaylı bir biçimde ve örneklerle aktarıldı.

Yoğun ve interaktif katılım sağlayan tüm üyelerimize teşekkür ederiz.  

 
 

KTSD YÜRÜTME KURULLARIMIZIN ÇALIŞMALARI

Kozmetik Yürütme Kurulu (KYK) çalışmaları yoğun olarak Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yayınlanan ve sektörümüzün ilişkili olduğu mevzuat değişiklikleri ve kılavuz değerlendirilmeleriyle devam etmektedir. KYK toplantılarında Ürün Takip Sistemi ile Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine yoğun olarak görüşülmekte ayrıca gerçekleştirilen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik ve Denetim Dairesi ziyaretlerinde de sektörümüzün sorunları ve çözüm önerileri yetkililere sözlü ve yazılı olarak iletilmektedir. Kozmetik mevzuatının AB mevzuatı ile uyumlaştırılması çalışmalarında Bakanlık ile yakın ilişki sürdürülmekte ve uyumlaştırma çalışmaları konusunda üyelerimizin görüşleri iletilmektedir.

Temizlik ve Hijyenik Kâğıt Ürünleri Yürütme Kurulu (THKYK) mevzuat, bildirim ve denetleme konularında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (G&TB) ve biyosidal ürünlere ilişkin konularda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ile işbirliğine odaklı bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Hijyenik kağıt ürünleri ve hava aromatize edici ürünlerin mevzuatlarının AB ile uyumlaştırılması konusunda G&TB Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile yakın ilişki sürdürülmektedir. Biyosidal ürünler konusunda üyelerimizin yaşadığı sorunlar THSK Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı’na yazılı olarak iletilmekte ve çözüm için ortak bir zemin aranmaya devam etmektedir.  

 
 

BEAUTYEXPO UZBEKISTAN 2017

13. Uluslararası Güzellik Ürünleri Fuarı, 24 – 26 Mayıs tarihleri arasında Taşkent, Özbekistan’da gerçekleşitirilecek. Fuarın başlıkları; yüz ve vücut bakım ürünleri, saç bakım ürünleri, hijyen ürünleri ve tuvalet malzemeleri, hammaddeler ve ambalajlardır.

Fuar ile ilgili geniş bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

14TH INTERNATIONAL SUN PROTECTION CONFERENCE

14th International Sun Protection Conference” 6 – 7 Haziran 2017 tarihlerinde Royal College of General Practitioners, 30 Euston Square, London’da gerçekleştirilecek.

Konferansın ana teması bu yıl " 'Sun exposure vs protection: Getting the right balance?' " sorusunu ele alıyor. Konferansta, korunmasız ciltlerin güneş maruziyeti ve güneşin kısa ve uzun süreli cilt hasarına karşı korunma ile ilgili güneş koruma stratejileri tartışılacaktır.

Konferans hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.  

 
 

COSMETICS EUROPE WEEK 2017

Paydaşlarımızdan Cosmetics Europe tarafından her yıl düzenlenen “Cosmetics Europe Week” bu yıl 13 – 16 Haziran 2017 tarihlerinde Brüksel, Belçika’da gerçekleştirilecek. Avrupa'nın küresel trendleri ve en son endüstri gelişmelerini tartışmak için uluslararası kozmetik ve kişisel bakım liderlerini bir araya getiren etkinliğin bu yıl teması “More than meets the eye: the benefits of cosmetics and personal care” olarak belirlenmiştir.

Daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.  

 
 

3RD ANNUAL PRAGUE BIOCIDE CONFERENCE

“3rd Annual Prague Biocide Conference”, 22 – 23 Haziran 2017 tarihlerinde Hotel Occidental Praha, Prag’da düzenlenecek.

Konferans bu yıl önümüzdeki zorluklara ve son gelişmelerden öğrenilen deneyimlere ve çevre düzenlemeleri için gelecekte oluşabilecek durumlara odaklanmaktadır.

Konferans hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.  

 
 

WORLD BEAUTY INNOVATION SUMMIT INNOCOS 2017

“ INNOCOS Summit 2017”, etkinliği 29 – 30 Haziran 2017 tarihlerinde Portekiz’in Lizbon şehrinde gerçekleştirilecek.Etkinliğin ana konuları; doğal (içerikler) güzellik, sağlıklı güzellik, sürdürülebilirlik gibi konulardır.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

THE CHALLENGES OF THE EU COSMETIC REGULATION: PRACTICAL ADVICE FOR THE INDUSTRY

“The Challenges of the EU Cosmetic Regulation: Practical Advice for the Industry”, konferansı 11 Temmuz 2017 tarihinde The Hilton Manchester Deansgate Hotel, Manchester’da düzenlenecek.

Etkinliğin bu yıl odaklanacağı konular ürün iddiaları, doğal bileşenlerin güvenli bir şekilde kullanılması, güneşten koruyucu ürünler için yasal gereklilikleri, endokrin bozucular, AB içerisinde hayvan testlerine alternatiflerin kullanılması, kozmetik endüstrisini etkileyen yasal değişikliklerdir.

Detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.