divider
 
 

Başkan'ın Mesajı

Değerli KTSD Üyeleri,

90’lı yıllardan bu yana geçen süreçte sivil toplum gücünün toplumsal dönüşüm, demokratikleşme ve ekonomik kalkınmada önemli bir yere sahip olduğu daha net bir şekilde anlaşılmıştır. Yalnızca yerel ölçekte sınırlı kalmayan sivil toplum alanı, uluslararası iş birlikleri ile küresel ölçekte de önemli bir niteliğe sahip olmuştur. Toplum, karar vericiler, uluslararası kuruluşlar ile sektörümüz arasında bir iletişim köprüsü kuran Derneğimiz bu noktada dünya çapındaki bilgi ağının önemli bir parçası konumundadır. Bunun bilinci ile KTSD olarak, sektörlerimiz ile ilgili gelişmeleri eleştirel ve aynı zamanda yapıcı bir yaklaşımla takip etmeye devam ederek çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.  
 
Bu sene 25.Yılımızı kutluyor olmanın gururunu siz değerli üyelerimizle paylaşıyor olmaktan duyduğum mutluluğu yeniden ifade etmek isterim. Biliyoruz ki, çeyrek asırlık tarihimizin bize kazandırdığı deneyimler ancak yeniliklerle buluştuğu sürece gelecekte de anlamlı ve daimi olmaya devam edecektir. Bu düşünce ile sizleri 25.Yılımıza özel olarak yenilediğimiz internet sitemizi ziyaret etmeye davet ediyorum. Sektörümüze ilişkin tüm duyuru, haber ve etkinlikleri günlük olarak kolaylıkla takip edebileceğiniz yeni internet sitemizde ayrıca güncellenen 25.Yıl videomuzu da izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra sektörümüze ilişkin güncellemeleri Linkedin Sayfamız aracılığı ile de takip edebilirsiniz.

Sektörümüze dair olan gelişmeleri ve faaliyetlerimizi siz üyelerimizle paylaşmak için yeni tasarımıyla hazırladığımız e-bültenimizin bu sayısında AB Yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmeler ve çeşitli konferans ve kurslar hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Ulusal ve uluslararası çeşitli gelişmelerin ve KTSD çalışmaları hakkında bilgilerin yer aldığı 2014 yılının son sayısını keyifle okuyacağınızı umuyorum.

Bir sonraki e-bültenimizde görüşmek üzere, tüm üyelerimize mutlu ve huzurlu günler dilerim.

KTSD Yönetim Kurulu Başkanı

Ahmet Pura

 

KTSD’NİN 25.YILINA ÖZEL OLARAK TASARLANAN İNTERNET SİTESİ

 

KİMYA SEKTÖRÜNÜN KAYNAK VERİMLİLİĞİ ve ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALANLARINDAKİ AR&GE İHTİYAÇLARI RAPORU YAYINLANDI

 

TÜSİAD KONJONKTÜR 2014 RAPORU YAYINLANDI

 

ANKARA’DA LABORATUVARLAR ÜSSÜ OLUŞTURULUYOR

25. Yılımıza özel olarak tasarlanan yeni internet sitemizde, günlük olarak takibini yaptığımız sektörel gelişmeleri ziyaretçilerimizle paylaşarak dinamik bir iletişim ve bilgi paylaşım mecrası olmayı hedeflemekteyiz. İnternet sitemizde, paylaştığımız güncel duyuru ve haberlerin yanı sıra Derneğimiz hakkında kurumsal bilgiler, Derneğimizin sosyal sorumluluk projeleri, sektörümüze ilişkin gelişmelerin kapsamlı olarak yer aldığı e-bültenlerimiz ve yasal düzenlemeler ile ilişkili olduğumuz kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere paydaşlarımıza yönelik birçok kapsamlı bilgi yer almaktadır. Sektörümüze ilişkin en güncel gelişmeleri yakından takip etmek için wwww.ktsd.org.tr adresini ziyaret edebilir, Linkedin Sayfamız aracılığı ile de bizlerle iletişimde olabilirsiniz. Yenilenen e-bülten tasarımımızı beğeneceğinizi umar, yorum ve önerilerinizi paylaşmanızdan mutluluk duyarız.

KTSD 25. YIL VİDEOMUZ

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından Ocak 2013 - Ocak 2014 tarihleri arasında ‘‘Yeşil Üretim, Temiz Gelecek’’ projesi yürütülmüştür. Proje kapsamında Kimya Sektörünün kaynak verimliliği alanında yürütmesi gereken çalışmalara yönelik ‘‘Kimya Sektörünün Kaynak Verimliliği ve Çevresel Sürdürülebilirlik Alanlarındaki Ar&Ge İhtiyaçları Raporu’’ hazırlanmıştır. Rapor, ülkemizde ve diğer ülkelerde yürütülen Ar&Ge projelerine, politika ve strateji dökümanlarına, sektörel raporlara, sektör temsilcilerinin görüşlerine ve bilimsel çalışmalarına dayanarak, ülkemiz Kimya Sektöründe sürdürülebilirlik ve kaynak verimliliği alanında yürütülmesi gereken Ar&Ge çalışmaları için öneriler sunmaktadır. Raporda ayrıca bu önerilere karşılık gelen örneklere de yer verilmiştir. İlgili Rapora buradan ulaşılabilir.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin makro düzey ekonomi çalışmalarını kamuoyu ile paylaşmak için hazırladığı Türkiye Konjonktür 2014 Raporu yayınlandı. Riskler ve fırsatlar açısından Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı raporda, Türkiye ekonomisinin 2014 yılında 3,4 oranında büyüme göstermesinin öngörüldüğü ifade ediliyor. Raporda riskler bağlamında ‘‘uzun dönemli durgunluk’’ ve gelişmiş ekonomilerdeki durgunlukların gelişmekte olan ekonomilere etkisinin altı çizilmektedir. Son dört çeyrek boyunca istikrarlı olarak devam eden büyümenin %4 civarında seyretmesi de Türkiye’nin makro politika itibarını artıracak ve kırılganlıklarını azaltacak bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.
Raporun tamamına buradan ulaşılabilir.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türk Standartları Enstitüsü, TSE tarafından Ankara Temelli’ye büyük bir laboratuar üssü kuruluyor. 2018 yılında faaliyete geçmesi planlanan projenin sanayinin ihtiyaç duyduğu gelişmiş teknoloji konularındaki ihtiyaca cevap verilmesi hedefleniyor. Kimya, gıda, yapı malzemeleri, makine ve malzeme, elektrik/elektronik, bio-uyumluluk, EMC ve akustik, tekstil ve nanoteknoloji, formaldehit ve organik bileşikler analiz, çevre şartları, asansör test merkezi, enerji sistemleri gibi laboratuarların yer alacağı komplekste toplamda 14 farklı laboratuvarın yer alması planlanıyor. Projenin bir diğer önemli özelliği ise Türkiye’in ilk uygulamalı eğitim merkezi olacak olması şeklinde belirtiliyor. Komplekste ulusal ve uluslararası ölçekte sanayiciye, üreticiye, hizmet sektörüne, akademisyenlere, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik uygulamalı eğitimlerin verileceği ifade ediliyor. Konu hakkında TSE tarafından paylaşılan haber kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ 1’İNCİ ÇALIŞTAYI TAMAMLANDI

 

13-19 EKİM ÜRÜN GÜVENLİĞİ HAFTASI KAMUOYUNA DUYURULDU

 

AB REGÜLASYONLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

ICCR İNTERNET SİTESİ YAYINDA

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, TİTCK adına TÜBİTAK tarafından geliştirilen Ürün Takip Sistemi projesi ile ülkemizde üretilen veya ithal edilen tüm tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin üretim bandından, satılıp kullanıldığı yere ve hastaya varana kadar takip edilebilmesi için altyapı sağlayacak bir sistem oluşturulması hedeflenmektedir. Konu ile ilgili olarak 10-12 Eylül 2014 tarihlerinde TİTCK, TÜBİTAK, ilgili kamu kurumları ve sektörün katılımı ile Ürün Takip Sistemi Projesi 1. Çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Derneğimiz Yönetim Kurulu’ndan dört üyenin de katılım gösterdiği Çalıştayın detaylarına ve Çalıştayda paylaşılan sunumlara buradan ulaşılabilir.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 13-19 Ekim haftasının ‘‘Ürün Güvenliği Haftası’’ olarak belirlendiği, bu hafta kapsamında çeşitli etkinlikler yapılacağı ve yılın ilk dokuz ayı boyunca yapılan denetimlerin kamuoyu ile paylaşılacağı bilgisi aktarılmıştır. Ayrıca, II. Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Stratejisi Eylem Planı kapsamında uluslararası standartlarda piyasa gözetimi ve denetimi yapmak için 4 ana hedef altında 38 eylem tespit edildiği de açıklanmıştır. Vatandaşların can ve mal güvenliğine verilen önemi vurgulayan Bakanlık, Ürün Güvenliği etkinlikleri kapsamında kamuoyunda farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını ifade ediyor. Konu ile ilgili detaylara buradan ulaşılabilir.

Avrupa Birliği (EC) No 1223/2009 Kozmetik Regülasyonu Ek-II (list of substances prohibited in cosmetic products, kozmetik ürünlerin içermemesi gereken maddelerin listesi) ve EK-V (list of preservatives allowed in cosmetic products, kozmetik ürünlerin içerebileceği koruyucular)’inde değişiklik yapan 358/2014 EU sayılı Regülasyonu 9 Nisan 2014 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak 30 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Değişikliği yapan Regülasyonun resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Avrupa Birliği (EC) No 1223/2009 Regülasyonu Ek-III (list of substances which cosmetic products must not contain except subject to the restrictions laid down, aşağıdaki şartlar dışında kozmetik ürünlerin içermemesi gereken maddelerin listesi), Ek- V (list of preservatives allowed in cosmetic products, kozmetik ürünlerin içerebileceği koruyucular) ve EK-VI (list of UV filters allowed in cosmetic products, kozmetik ürünlerin içerebileceği UV filtreleri listesi) ’sında değişiklik yapan (EU) No 866/2014 Regülasyonu ise 8 Ağustos 2014 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak 29 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yeni düzenlemeye göre bazı alkillerin kozmetiklerde kullanımına belirli koşullar altında izin verilmektedir. Regülasyonun resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Kozmetikler Regülasyonu Uluslararası İşbirliği (International Cooperation on Cosmetics Regulation, ICCR), 2007 yılında Kanada, Avrupa Birliği, Japonya ve Amerika Birleştik Devletleri’nin bir araya gelerek oluşturdukları gönüllü bir girişimdir. ICCR hakkında bilgilere kolay erişimin sağlanması için oluşturulan internet sitesinin yayına girdiği Cosmetics Europe’un internet sayfasından da duyurulmuştur. Daha fazla bilgi için https://www.iccrnet.org/ adresi ziyaret edilebilir.

 

A.I.S.E.’NİN 11’İNCİ YILLIK BİLGİLENDİRME GÜNÜ

 

GÜVENLİK DEĞERLENDİRİCİLERİ İÇİN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

 

17'İNCİ YILLIK BİYOSİDLER KONFERANSI VİYANA’DA DÜZENLENİYOR

 

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE KOZMETİKLERİN GÜVENLİK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ

A.I.S.E.’nin gerçekleştireceği 11’inci Bilgilendirme Günü konferansı bu yıl, endüstriyel ve kurumsal temizlik sektörünün faydalarına odaklanıyor. Temizlik ve hijyenin olmadığı bir dünyanın hayal dahi edilemeyeceği noktasında 6,5 milyar Euro’luk iş hacmi ile sabun, deterjan ve kişisel bakım sektörleri, Avrupa’daki sektörlerin yaklaşık %20’sini temsil ederek, endüstriyel ve kurumsal anlamda dinamik bir yapıyı oluşturmaktadır. Sektörün hijyen ve sürdürülebilir temizlik çözümlerine getirdiği katkının ve temel özelliklerinin vurgulanacağı etkinlik 2 Aralık 2014 tarihinde Sofitel Brussels Europe Otel’de gerçekleştirilecek. Etkinliğin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya Kişisel Bakım ve Deterjan Sanayicileri Derneği (Industrieverband Körperpflege- und Waschmittel, IKW) tarafından 2 Aralık 2014 tarihinde WOW Convention Center, İstanbul’da güvenlik değerlendiricileri için bir seminer verilmesi planlanmaktadır. Bir gün boyunca sürecek olan seminer programında kozmetik ürünlerin güvenlik denetimi hakkında bir grup çalışması da yer alıyor. Üyelerimiz, KTSD üyesi olduklarını belirtmeleri durumunda seminere indirimli olarak katılabileceklerdir. Ev ve Kişisel Bakım Hammaddeleri Kongresi (The Home and Personal Care Ingredients Exhibitions and Conferences, HPCI) ile bağlantılı olarak düzenlenecek program hakkında daha hakkında daha detaylı bilgi almak ve kayıt olmak için IKW internet sitesini ziyaret edebilir ya da HPCI programının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Biyosidaller hakkında en güncel bilgilerin paylaşılacağı ve AB Biyosidal Ürünler Regülasyonu uygulamalarının görüşüleceği Biyosidler Konferansı’nın 10-11 Aralık 2014 tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilmesi planlanıyor. Avrupa Birliği Komisyonu ve çeşitli ülkelerden sunumların paylaşılacağı konferansa Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nden de konuşmacılar katılıyor. İki gün sürecek olan konferansta ayrıca ‘‘yüzey aktif maddeler için verimlilik testi’’ ve ‘‘elektronik bildirim araçları’’ konulu iki atölye çalışması gerçekleştirilecek. Avrupa Biyosidal Bilgi Ağı kapsamında düzenlenen etkinliğin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Güvenli kozmetik ürünler AB’de de en önemli konulardan birini oluşturmaktadır. Bu sebeple mevcut Regülasyonda çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemelerin temelindeki düşünce ise aynıdır: tüketiciye güvenli ürünlerin ulaşması. Bu amaçlar doğrultusunda 2-7 Şubat 2015 tarihleri arasında Brüksel Vrije Üniversitesi’nde Kozmetiklerin Güvenlik Değerlendirmesi Eğitim’inin verilmesi planlanmaktadır. Altı gün sürecek olan program kozmetiklerdeki temel güvenlik konuları, toksikoloji konuları ve kozmetiklerin ürün bilgi dosyası hazırlığı ile ilgili bölümlerden oluşmaktadır. Eğitim hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

 

ULUSLARARASI KATILIMLI 2’İNCİ BİYOSİDAL KONGRESİ

 

YÜRÜTME KURULLARIMIZIN ÇALIŞMALARI

 

KTSD 25.YIL VİDEOMUZ

Uluslararası Katılımlı 2’inci Ulusal Biyosidal Kongresi’nin Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Çukurova Üniversitesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile 9-13 Kasım 2015 tarihleri arasında Sheraton Çeşme Hotel’de düzenlenmesi planlanmaktadır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu önderliğinde gerçekleşecek bu kongrede konu ile ilgili tüm taraflarının bir araya gelmesiyle bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı sağlanarak daha iyiyi bulma konusunda önemli adımlar atılacağı düşünülmektedir. Kongre öncesinde çeşitli kursların da gerçekleştirileceği programın detaylarına buradan ulaşalabilirsiniz.

Kozmetik ve Temizlik ve Hijyenik Kağıt Ürünleri Yürütme Kurullarımızın ortaklaşa çalışması ile Türkiye REACH Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında (KKDİK) Taslak Yönetmelik üzerinde değerlendirme çalışmaları sürdürülmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu, TİTCK tarafından yayınlanan ve sektörümüzün ilişkili olduğu kılavuzlar değerlendirilmekte ve bilgi paylaşımında bulunulmaktadır. Ayrıca, AB Regülasyonlarında gerçekleşen değişiklikleri takip eden yürütme kurullarımız, Türkiye’de gerçekleşebilecek olası durumlar hakkında da değerlendirmelerini yapmaktadırlar.